12 sty 2012

Bałkańskie przysmaki - sałatka szopska & musaka

Dziś, po dwudniowej przerwie w blogowaniu, zapraszam do przygotowania dwóch Bałkańskich przysmaków, które zapadły w pamięć moich kubków smakowych podczas zwiedzania Macedonii. 

Często tak jest, że dania typowe dla jakiegoś kraju lub regionu, bardzo szybko są przyjmowane do kuchni sąsiednich obszarów i tak właśnie dzieje się w kuchni macedońskiej. Serwowana na przystawkę Sałatka Szopska - bardzo prosta i bardzo smaczna (zwłaszcza polecam dbającym o linię), pochodzi z Bułgarii, a jej nazwa to przekształcenie nazwy Sofia - Szopia. Drugie danie, które potrafi nieźle nasycić podniebienie i żołądek to Musaka, która jest sztandarowym daniem kuchni greckiej. Jak się okazuje prawa do tego tytułu próbuje sobie zawłaszczyć również Turcja.

 
Sałatka Szopska 
(na drugim planie) 

SKŁADNIKI:

ogórek
pomidor
papryka 
cebula
bułgarski ser szopski
 (solankowy ser owczy)
oliwa

Sposób przygotowania:

Umyte warzywa, drobno pokroić, polać oliwą, wymieszać, na górę dodać potarty ser szopski. Można dodać natkę piertuszki lub oliwki. 


MUSAKA

Składniki zależą od rodzaju musaki, jaką przyrządzamy. Najczęściej składa się ona z bakłażanów, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego. Czasem zamiast bakłażanów używane są ziemniaki w plasterkach. 

Przepis jest dużo bardziej skomplikowany niż sałatka więc polecam zasięgnąć go u specjalisty TUTAJ



1 komentarz:

  1. Ciekawostka - zimą Bułgarzy używają papryki podpieczonej, a latem surowej do sałatki szopskiej. Tak czy inaczej - jedna z moich ulubionych sałatek. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń