3 mar 2012

Własne sushi - powód do dumy!



 Któż by się spodziewał, że robienie sushi samodzielnie to taka prosta i świetna zabawa ;D. Spójrzcie sami czy to sushi wygląda jak robione przez Japończyka amatora? Moim zdaniem wygląda całkiem apetycznie i jak się okazuje smakuje wyśmienicie! Od dzisiaj nie będę już kupowała sushi w żadnej "japońskiej" restauracji - sama je będę przygotowywała ! Uwierzcie mi jest to dużo tańsze i dużo lepiej smakuje kiedy włoży się w to trochę pracy i energii.


Sposób przygotowania:

Ryż do sushi 
Ryż płuczemy dokładnie w misce, odsączami, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 30 minut, aby się namoczył. Następnie odsączamy, przekładamy do garnka, wlewamy odpowiednią ilość wody - na 500g ryżu (2 szklanki ryżu) wlewamy 2 szklanki zimnej wody. Szczelnie przykrywamy garnek pokrywką i czekamy aż ryż się zagotuje (ok.3min), zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 10 min, uważając aby cała woda nie wyparowała, bo ryż może przywrzeć do garnka i się przypalić. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy ryż pod przykryciem ok. 15 min aby dojrzał. Po tym czasie przekładamy z powrotem do miski. Do gorącego ryżu dodajemy odpowiednią ilość sosu do sushi (może być gotowy butelkowany, albo zrobiony samodzielnie z octu ryżowego, cukru i wody). Dodajemy ok. 10 łyżeczek sosu na 2 szklanki ryżu. Mieszamy delikatnie. Ryż jest gotowy :D.

Dodatki
Na małej macie bambusowej układamy listek wodorostów nori, błyszczącą stroną do maty. Na listku nori układamy ryż lekko zwilżonymi rękoma, tak żeby utworzył on prostokąt z marginesami na listku. W środku tego ryżu układamy na przykład paski ogórka, łososia lub surimi, można posypać czarnym sezamem. Następnie przy pomocy maty ostrożnie przytrzymując dodatki zwijamy sushi do środka, aby powstał nam taki oto rulon.


Następnie kroimy rulon na około 7 kawałków używając BARDZO OSTREGO noża ;P tylko wtedy nadamy sushi właściwy kształt. Na talerzu układamy okrągłe sushi czyli hosomaki oraz kulki ryżu przewiązane nori wraz z łososiem czyli nigiri. Jest jeszcze wiele innych rodzajów sushi, dla każdego coś miłego ;). Na talerzu również powinna się znaleźć ostra pasta wasabi oraz marynowany imbir, które wraz z sosem sojowym podkreślą smak sushi. 






Oczywiście odpowiednio należy przygotować miejsce spożywania sushi - miseczki na sos sojowy, pałeczki i zielona herbata dopełnią uczty ;). A z tego co zostanie można zrobić sobie "sushi set" - czyli zestaw śniadaniowy do pracy lub szkoły ;D. Z 500 gram ryżu udało mi się zrobić około 50 kawałków sushi, wliczając w to straty ryżu ;p - więc naprawdę się to opłaca, bo taki zestaw w restauracji kosztuje około 80 do 120 złotych. Więc biegnijcie w te pędy do dobrych delikatesów np. Almy lub Bomi po ryż i resztę składników.

SMACZNEGO!


Sushi na kolację

Sushi na śniadanie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz