21 gru 2011

Pewnego kota przepis na pieczonki z ogniska!


W nowym "kulinarnym" dziale bloga, będę dzieliła się z wami przepisami na różne egzotyczne i bardziej polskie dania, bez próbowania, których żaden podróżnik nie powinien się tym mianem określać ;). 


Dzisiejsze danie to - PIECZONKI lub PRAŻONKI, które pochodzą z Jury Krakowsko - Częstochowskiej. Przepis i sposób przygotowania pieczonek na ognisku przedstawi wam największy ich smakosz - kot. 

Do przygotowania pieczonek potrzebny jest duży, żeliwny lub emaliowany garniec na wysokich nóżkach, aby można go było umieścić tuż nad żarem z ogniska. Potrzebne jest również ognisko, ale jak je rozpalać to mam nadzieję każdy z was wie ;). 

Składniki pieczonek to ziemniaki, marchew, buraki, kiełbasa, boczek i cebula oraz liście kapusty do wyłożenia garnka od wewnątrz. Wszystkie składniki kroimy w plasterki, układamy warstwami w garnku, doprawiamy solą i pieprzem, mocno dociskamy wieko garnka i zostawiamy nad żarem na około 40 min -1h. Przed otwarciem jeszcze delikatnie mieszamy składniki i podajemy wygłodniałym gościom! Pierwszym degustującym jest oczywiście kot, któremu jak widać pieczonki smakują bardziej od mleczka ;).







1 komentarz: